Átalakul a tervezés szemlélete?

3 perc 2022. december 20. Tervezés

Azt látjuk, hogy az utóbbi időben egyfajta átrendeződés, átalakulás látszik az ingatlanpiacon, az energiaválság a nagyobb, többgenerációs házak helyett sokakat a kisebb alapterületű épületek tervezése, megvalósítása felé sarkall. Hasonló folyamatokig vezetett az utóbbi években a pandémia is, melynek következtében a városi lakásokból többen a vidéket célozták meg az élhetőbb mindennapok alternatívájaként. Ugyanakkor a vidékre, külterületre kiköltöző ember sem vágja nagy fába a fejszéjét, újabban sokan keresik a kis méretű, gyorsan megvalósítható ötleteket a tervezés folyamán.

A képen tervek láthatók.

Az elmúlt évek gazdasági helyzete természetesen a fiatalok tárcáját sem kímélte, nem véletlen, hogy közülük is sokan kisebb méretű ingatlanok felépítésén törik a fejüket, ami később lehetőséget adhat a továbblépésre. Ugyanakkor még a magyar fiatalok többsége is abban hisz, hogy értéke igazán a saját tulajdonnak van, szemben számos külföldi országgal, ahol továbbra is sokan bérleményben gondolkodnak.

Kis ház tervezés: kompakt megoldások, kész tervek

Jól látszik tehát az irány az építész tervezés folyamatában is, egyre nagyobb teret kapnak a könnyebben fenntartható, kompakt megoldások. Idő hiányában jó alternatívaként szolgálhatnak a kész tervek is, sok ilyen terv azonban nem fér bele a realitásba, legalábbis egyre többen vannak, akik nem engedhetnek meg maguknak egy 70-100 négyzetméter alapterületű épület kivitelezését.

Kulcsfontosságú az energiahatékonyság kérdése is

A pénztárcát kímélő vezérgondolatokon túl továbbra is fontos szempont az energiahatékonyság, illetve azon keresztül a megálmodott épület alacsony rezsiköltsége is. Éppen ezért egy kisebb épület kivitelezésekor is meg kell felelnünk az elvárásoknak és az előírásoknak, sőt érdemes olyan rendszerekben gondolkodnunk a tervezés folyamán, ami a jelen kívánalmainak teljesítése mellett a jövőbeni fenntarthatóság szempontjait is kiszolgálja. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minél kompaktabb, minél kisebb alapterületre korlátozódik egy ház, annál kevesebb energiát igényel a fenntartása is.

Egy kis ház látható a képen.

Élettér tervezés: kihasználható, egészséges teret kell alkotnunk

Az igények átalakulása persze nem jelenti azt, hogy a minőségből is engedünk. A gazdasági megfontolás ugyanis csupán az érme egyik oldala, nem korlátozódhat minden szempont a költségkímélő megoldásokra a tervezés folyamán. Legalább ennyire fontos kérdés tehát a megfelelő élettér kialakítása, vagyis egy kisebb ház tervezésekor sem írhat felül mindent a méretbeli megkötés. Úgy kell megalkotni az életteret, hogy a ház jól élhető, teljességében kihasználható, igény esetén akár variálható, bővíthető is legyen.

Nem könnyű megfelelni minden kívánságnak és szempontnak, örömmel mondhatjuk ugyanakkor, hogy tervezőirodánknak van egy megoldása az előbbi kérdésekre, melyet hamarosan részletekbe menően is bemutatunk!