Ez is fontos épület tervezés idején

4 perc 2022. október 18. Tervezés

Egy építész, egy mérnökiroda munkája messze túlmutat a tervezőasztalon, hiszen a tervezés mellett az engedélyeztetési eljárás lebonyolítását vagy akár a szakági tervezők generálszervezési feladatát is elláthatja. Ilyen teendő például a településképi eljárás lefolytatása is, mely lehet akár bonyolultabb folyamat is, mint azt az építtető elsőre gondolná. Sokan például máig úgy tudják, hogy az építési engedélyt vagy az egyszerű bejelentéshez szükséges hozzájárulást a települési önkormányzat adja ki, pedig nem is tévedhetnének nagyobbat.

ház településkép

Tervezte: Délczeg Péter

A településképi rendeletnek is meg kell felelni

Korábban az építési engedélyeket az önkormányzat hatósági osztálya adta ki, egy ideje azonban a járási hivatalokhoz (kormányhivatalokhoz) került ez a feladatkör. Ugyanakkor a településképi rendeletnek, illetve az önkormányzatok által kidolgozott településképi arculati kézikönyveknek is meg kell felelni a tervezés során, adott esetben tehát két helyen is eleget kell tenni az előírásoknak. Az önkormányzatok főépítészt alkalmaznak, aki a polgármester nevében, az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK), a helyi építési szabályzat (HÉSZ) és a településképi rendelet (TKR) alapján hozhat döntést a leendő kivitelezésről. Ez biztosítja azt, hogy a települések által őrzött értékek, a megfogalmazott helyi jellegzetességek, a karakterisztika, az építészeti stílusjegyek továbbra is érvényesülhessenek. A példa kedvéért előírtak néhány helyen olyan szempontot is, mely szerint falusias környezetben 35-45 fokos dőlésszögű tetővel lehet csak házat építeni.

településképi bejelentés

Tervezte: Délczeg Péter

A települési főépítész nem kerülhető meg

Meghatározták azt is, milyen esetben kell településképi bejelentést, településképi véleményt, vagy szakmai konzultációt kérni. A legtöbb esetben ezek közül az egyiket be kell szerezni az építési engedély mellé. Némiképpen bonyolítja a folyamatot, hogy bizonyos lakóépületeknél nincs szükség építési engedélyre, hanem elég az egyszerű bejelentés is, a települési főépítész azonban ebben az esetben sem kerülhető meg. A településképi eljárást tehát mindenképpen le kell folytatni, ha pedig építési engedély is szükséges a tervezett épülethez, akkor azt a kormányhivatalnál kell megkérni.

ház településképi bejelentés

Tervezte: Délczeg Péter

Olykor tervtanácsra is szükség van

Olykor azonban nem elég csupán a meghatározott dokumentációt benyújtani, adott esetben a tervezőnek személyesen is meg kell jelennie a főépítész előtt. Nagyobb épületek vagy az építési területtel kapcsolatos kérdések esetén előfordulhat, hogy tervtanácsra is szükség lesz, amikor is a helyi szakemberekből kijelölt zsűri előtt kell prezentálni a tervezőnek az általa megálmodott épületről. Utóbbi akár 2-3 lépcsős eljárás is lehet, ami a tervezőtől is több feladatot kíván. Sőt nemrég felállították az országos tervtanácsot is, ahová például 1500 négyzetmétert meghaladó lakóépületek esetén kötelező megküldeni a tervdokumentációt.

Díjmentesen elvégezzük, ha velünk terveztet!

Az egyszerű bejelentés keretein belül szükséges településképi eljárás feladatainak elvégzéséért mérnökirodánk nem számít fel plusz költséget.