Miért fontos az e-napló vezetése?

4 perc 2022. augusztus 08. Elektronikus építési napló

Egy építőipari kivitelezés folyamán szükség, de akár külön igény is lehet elektronikus építési napló, röviden e-napló vezetésére. Már egy kisebb, többszereplős építkezés vagy átépítés is útvesztővé, parázs viták melegágyává válhat, emiatt az eligazodást, hivatalos kontrollt jelentő lehetőségek létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Ilyen az e-napló is!

E-naplós építkezés

E-napló vezetése segíthet feltárni a hiba okait

E-építési napló vezetése nem minden esetben, illetve nem minden kivitelezés során kötelező, ugyanakkor mérnökirodánk szerint erősen ajánlott, hiszen adott esetben védheti az építtetőt és az építőipari vállalkozót is. Az e-napló felülete időrendben rögzíti, illetve visszakereshető módon őrzi meg a már lezajlott, szerződés szerinti munkafolyamatok írásos vagy akár fényképes beszámolóit. A bejegyzések közötti visszakeresésből fény derülhet egyebek mellett arra is, ha egy-egy munkafolyamat nem megfelelő módon, hiányosan, vagy esetleg egyáltalán el sem készült. Mindez vitás, bírósági esetekben, egy későbbi esetleges hiba okának feltárásában is segítséget nyújthat, ellenőrizhetőséget biztosít a kivitelezés szereplői között.

Kinek a feladata az e-napló vezetése?

Amennyiben – a kivitelezés formája, jellege szerint – kötelező e-napló vezetése, akkor abba a munka elején leosztott szerepkörök alapján írhatnak bejegyzéseket a felek. Egyrészt a kivitelező is bejegyzést tesz az elkészült munkafolyamatokról, a másik oldalról pedig az építtető, vagy az ő érdekeit védő műszaki ellenőr, egyéb vállalkozás feladata lesz megtenni ezt. A műszaki ellenőr szerepköre azért is fontos, mert ő felel azért, hogy minden rendben, a terveknek, jogszabályoknak megfelelően valósuljon meg a kivitelezés folyamán. Az e-napló felületén rögzíthető egyebek mellett az is, ha a kivitelező sok hibával, nem megfelelő módon és minőségben végzi a munkát. A kormányrendelet leírása szerint az építési napló a kivitelezési tevékenység megkezdésétől annak végéig vezetett, hatósági és bírósági eljárásban felhasználható dokumentáció.

Az építési napló megnyitása, zárása

Ugyan csupán néhány mondattal leírható egy-egy megvalósult munkafolyamat, ám egy teljes körű építkezés, kivitelezés során akár több száz bejegyzésre is szükség lehet, ami jelentős teher az építtető számára is. Mérnökirodánk igény szerint segítséget nyújt az e-napló vezetésében Siófok területén és a város mintegy harminc kilométeres körzetében. Az e-építési napló megnyitásában, illetve az első technikai lépésben szükség lehet az ügyfélre is, utána azonban a napló vezetésével megbízott vállalkozó folytathatja a bejegyzések írását. Amennyiben bennünket bíznak meg a napló vezetésével, úgy a megrendelő csupán velünk tart telefonos kapcsolatot, mi pedig folyamatosan elvégezzük a szükséges bejegyzések rögzítését. Természetesen az e-napló zárásában is segítjük az ügyfelet, abban az esetben is, ha tőlünk függetlenül más cég végezte a kivitelezést.

Összegzés

– Az e-építési napló időrendben rögzíti és őrzi meg a munkafolyamatokat
– Az e-napló vezetése kontrollt biztosít, bírósági eljárásban is felhasználható
– Az e-napló vezetése az építtető és a vállalkozó oldaláról is feladat