Teendők családi ház tervezés előtt

6 perc 2022. szeptember 01. Tervezés

Tucatnyi kérdés felmerül családi ház tervezés előtt, fontos tehát, hogy alapvető információkkal tisztában legyen az építtető. Ugyanakkor a tervező is segíthet eloszlatni a kételyeket, sőt egy esetleges rossz döntést, egy nem megfelelő telek megvásárlását megelőzve akár pénzt is megtakaríthat a megrendelő számára. Ehhez azonban az kell, hogy a megrendelő idejében felvegye a kapcsolatot a tervező szakemberrel. A gondos tervezés a teljes épület bekerülési költségét optimalizálja.

családi ház tervezés

Területvizsgálat tanácsos családi ház tervezése előtt

Nagy hangsúly van az építtető és a tervező közötti kommunikáción családi ház építése előtt. A legfontosabb, mégis gyakorta nem teljesülő feltétel, hogy a megrendelő tisztában legyen a saját alapvető igényeivel, illetve azzal, hogy mennyi pénzt tud áldozni a kivitelezésre. Jó esetben már utánajárt, hogy a házépítésre kiszemelt telek milyen lehetőségeket tartogat, mekkora épületet, s milyen feltételekkel lehet rá építeni. Előfordulhat, s nem egy ízben meg is történt, hogy a megrendelő olyan telket vásárolt, melyre nem lehetett megépíteni az általa megálmodott házat, sőt semmilyen lakóingatlan megépítését nem tette lehetővé. Egy tervező azonban segíthet ebben a folyamatban is, így már telekvásárlás előtt tanácsos szakemberrel egyeztetni. Előfordulhat persze az is, hogy a gombhoz kell varrni a kabátot, hiszen alkalmi vétel vagy öröklés által is juthat telekhez a megrendelő, így a lehetőségek is jobban behatároltak. Ilyenkor azt kell megvizsgálni, hogy mit lehet az adott telekre építeni, s erre kell ráilleszteni a megrendelői igényeket is.

A rendeleteket is ismerni kell

Ahhoz, hogy kiderüljön, milyen lehetőségekkel kecsegtet a kiszemelt telek, ismerni kell a rendeleteket: a szabályozási tervet, a helyi építési szabályzatot, az országos építési előírásokat, a településképi rendeletet és így tovább. Vállalkozásunk, a siófoki SióÉpKontroll Mérnökiroda Kft. nem csak a tervezés folyamatában nyújt segítséget, hanem akár már az építkezés gondolatától kezdve partner lehet a megvalósításban, a felmerülő kérdések megválaszolásában.

A megrendelői igények és a tervezés összehangolása

A családi ház megtervezése előtt fontos a megrendelői igények feltérképezése. Legtöbbször az építtető tisztában van azzal, mit szeretne, de nem biztos, hogy pontosan meg is tudja azt fogalmazni. Ilyen kérdés lehet egyebek mellett az is, hogy milyen szokásai vannak a családnak, például zuhanyzóra vagy fürdőkádra esik-e a választás, vagy éppen mindkettőre szükség lesz az épületben. Kardinális szempont családi ház tervezés előtt a leendő rezsiköltség átgondolása, az ingatlan későbbi energiafelhasználásának, fenntartásának kérdésköre is. Bár az épület megtervezésében csak kisebb jelentősége van, meghatározó kérdés, hogy milyen fűtési rendszerrel látják majd el a házat. Egy jó tervező úgy gondolkodik, hogy a leendő épület ne a gépektől és egyéb berendezésektől függjön, hanem hogy a tájolása, a hőszigetelése, a helyiségek elhelyezkedése, az árnyékolása révén megfelelő klímát biztosítson önmagában is.

csaladi haz tervezes siofok

Amit a tervezési program tartalmaz

A tervezéskor úgynevezett tervezési program készül, ami a megrendelő igényeinek listáját tartalmazza a bekerülési költségtől kezdve az energetikai igényeken át egészen az építőanyagok felhasználásáig bezárólag. Minden olyan igényt tartalmaz tehát ez a program, ami egy épülettel szemben támasztható. Munkánk során előfordult például, hogy a család zongorájának is helyet kellett biztosítani a nappaliban, így ezt a szempontot is figyelembe kellett vennünk a tervezés folyamatában. A saját igények megismerésében természetesen a tervező is segítő kezet nyújt, hiszen felvet kérdéseket, ami a megrendelőt is segíti az eligazodásban.

Családi ház tervezés egészséges élettérrel

Az egészséges, megfelelő élettér kialakítását többféle szempont is segíti: országos rendelet írja elő, hogy egyes helyiségekre vonatkozóan mik a minimális követelmények, illetve vannak szakmai ajánlások, útmutatások is, amiket a kamara vagy szakkönyvek, esetleg szabványok tartalmaznak. Az előbbi minimumokról sokszor tájékoztatni kell a megrendelőt, de az élhető tér kialakításához sok feltételnek teljesülnie kell. Hogy csak néhány példát említsünk, ilyen lehet többek között az is, hogy konyhából nem nyílhat mellékhelyiség, egy szobának minimum nyolc négyzetméternek kell lennie, szellőztethetőséget kell biztosítani, vagy hogy a minimum belmagasságnak a 2,5 métert el kell érnie. Az előírások a minimális élet- és élettér igényeinek kialakításában segítenek, amit az átlagember nem biztos, hogy felismerne vagy meg tudna fogalmazni ebben a formában egy családi ház megtervezése előtt. Előfordulnak téves elképzelések is, amikor nem élhető, kevésbé életszerű, jogszabállyal ellentétes igények merülnek fel. Ekkor szintén a tervező segíthet abban, hogy mi a minimum elvárás az elképzelésekkel szemben.