Tégla miniház? Létezik!

7 perc 2023. január 23. Tervezés

Mint arról nemrég egy blogcikkünkben is írtunk, az utóbbi időben egyfajta átalakulás, átrendeződés látszik az ingatlanpiacon, több jel mutat arra, hogy bizonyos tekintetben változik a tervezés szemlélete. Egyrészt a gazdasági folyamatok, illetve az energiaválság is kisebb alapterületű házak kivitelezése felé sarkall többeket, másrészt a pandémia is új folyamatokat indított el a megrendelők gondolkodásában, egyre inkább létjogosultságot kap a kompakt, energiatakarékos miniház, illetve a tégla miniház.

Ház építése

Saját tulajdonban hiszünk inkább

Míg egyes nyugati országokban inkább bérleményben gondolkodnak az emberek, addig a magyar szemléletben fontos a tulajdon, a legtöbben saját ingatlan megszerzését vagy felépítését tűzik ki maguk elé életcélként. Számukra tehet jó szolgálatot, elérhető alternatívát a miniház. Emellett a befektetői oldal is igazodik a kereslethez. Azt tapasztaljuk, hogy a kiadásra szánt, illetve eladási céllal épített ingatlanok is egyre kisebbek, és az üzemeltetés miatt energiahatékonyak.

Miniház könnyűszerkezettel vagy téglából?

Rövid internetes keresés után is tucatnyi miniház terv és ötlet bukkan fel az ember előtt, legtöbbször azonban könnyűszerkezetes, fából, konténerből vagy acélból készülő projekteket sorakoztat fel a világháló. Tapasztalataink szerint kevés olyan szakember akad azonban itthon, aki valóban jól ért a könnyűszerkezethez, egész egyszerűen nincs régi hagyománya ennek a fajta tudásnak a kultúránkban. Hazánk vitathatatlanul a tégla országa, műszaki előnyei miatt ennek az építőanyagnak tulajdonítunk igazi értéket, a téglaépületek építésében van tehát rutinunk, tapasztalatunk.

Miért éppen tégla, mi szól egy tégla miniház mellett?

Hazánkban egyfajta hívószó a tégla. Egy jól kivitelezett téglaépület lélegzik, illetve hőtároló tömege van, a megtermelt hőt a tégla eltárolja. Még szebb a képlet, ha mindez alacsony rezsivel fenntartható, ám apró mérete ellenére is megfelel egy kis család mindennapos igényeinek. Egy tégla miniház biztosíthatja az előbbi kívánalmakat, sok érvünk van, ami miatt szerencsés választás lehet. A hőtárolás mellett a páratechnika is fontos szempont. Az egyre jobban hőszigetelt és a külvilágtól teljesen elzárt épületekben sokszor gondot okoz a pára, amit gépészeti megoldásokkal próbálnak kezelni. Egy megfelelő anyagokból készített tégla falszerkezet a pára kezelésében is segítségünkre lehet.

Olcsóbb a tégla miniház?

Több oldalról érdemes megközelíteni a kérdést, hogy tisztán lássuk a piaci helyzetet. Ha azt vesszük alapul, hogy az építőanyagok rohamos drágulása miatt sokan nem engedhetnek meg maguknak egy 70-100 négyzetméteres vagy annál nagyobb épület kivitelezését, akkor azonos négyzetméterárak mellett egy, az előzőhöz képest feleakkora miniház felépítése nyilvánvalóan olcsóbb alternatíva. Ráadásul egy 30-40 négyzetméteres lakóház kivitelezésének költsége közel azonos egy használt balatoni vagy budapesti lakás árával, miközben a telek, illetve az udvar révén sokkal több lehetőséget tartogat. Az építőanyag drágulása és a szakképzett munkaerőhiány miatt manapság hasonló áron, és közel ugyanannyi idő alatt építhető meg egy könnyűszerkezetes, illetve egy tégla épület.

Téglaház épül

Rezsikérdés

Az energiaárak elszabadulása miatt sokan keresik a könnyebben fenntartható, kompakt megoldásokat. Egy megfelelően lehőszigetelt, részleteiben átgondolt, energiahatékony miniház fenntartása jóval kevesebb pénzbe kerül, mint egy kétszer vagy akár négyszer akkora többgenerációs épület rezsiköltsége. Némi egyszerűsítéssel, illetve általánosságban azt mondhatjuk, minél kompaktabb egy épület, annál kevesebb energiát igényel a fenntartása, annál olcsóbban fenntartható. Egy rosszul szigetelt, több száz négyzetméteres épület a jelenlegi energiaárak mellett nehezen eladható, kevésbé vonzó feltételeket jelent a vásárlók, így a befektetők szemében is.

Befektetésnek is készülhet miniház

Fontos megemlíteni természetesen azt is, hogy nem mindenki a költségek lefaragása érdekében fordul a miniházak felé, sokakat a gyors megvalósítás lehetősége sarkall ebbe az irányba. Több nagyvárosi ember ugyanis vidékre, természetközeli területekre vette az irányt az utóbbi években, és idő szűkében hamar megépíthető tervek után kutat. Vendégház, nyaraló kivitelezése, gazdaság számára fenntartott épület esetében is érdemes megfontolni miniház építését. Tapasztalataink szerint egy tégla miniház Siófok és a Balaton partján is okos befektetés lehet, hiszen alkalmas telek birtokában akár a hátsó kertben is felépíthető, vendégek számára is kiadható. Nemkülönben jó alternatíva a miniház telek öröklése esetén is, különösen akkor, ha kisebb beruházással szeretne ésszerű befektetést a leendő tulajdonos.

Miniház téglából

Kompromisszumokkal jár?

Adódik a kérdés, hogy ha mégis ennyire egyszerű az egyenlet, akkor a kevesebb négyzetméter milyen kompromisszumokat kíván az embertől. Mondhatnánk, hogy valójában semmilyet, hiszen a miniház tervezése során is figyelnünk kell arra, hogy minden igényt és kötelező szempontot figyelembe vegyünk az egészséges élettér megalkotásához. Mi több, mérnökirodánk kész tervei között olyat is találhat az érdeklődő, ami akár a későbbi bővítés szempontjának is megfelel. Éppen ezért egy tégla miniház jó kiinduló alap lehet gyermekvállalás előtt álló fiatal pároknak is, akik egyelőre beérik egy kisebb élettérrel, később viszont újabb szobával vagy akár terasz hozzáépítésével bővítenék azt. A variálhatóság és az átalakíthatóság is egyre fontosabb szempont napjainkban, melyeknek szintén megfelelhet egy miniház.

Tégla miniház kész terv alapján?

Igen, ráadásul egyszerűen és gyorsan! Aki rövid határidőn belül, előre kalkulálható árakkal szeretne építkezni, annak egy tégla miniház kész tervének megvásárlása idő- és költséghatékony megoldásnak bizonyulhat. Egy előre elkészített terv olcsóbb megoldás az egyedi terveztetéssel szemben, ám ebben az esetben az ügyfél elfogadja azt a feltételt, hogy más is megrendelheti a kiszemelt konstrukciót, másnak is lehet tehát hasonló háza. Ugyanakkor egyedi elképzelések alapján is megtervezzük álmai miniházát, forduljon hozzánk bizalommal és segítünk valóra váltani az elképzeléseket! Hamarosan részletekbe menően mutatjuk be cégünk tégla miniház kész terveit.