Ilyen esetben kell műszaki ellenőr

4 perc 2022. október 24. Műszaki ellenőrzés

A műszaki ellenőr a beruházó vagy az építtető szakmai képviselője, igény szerint a kivitelezés teljes ideje alatt a megrendelő segítségére lehet. Olykor persze nem választás kérdése műszaki ellenőr alkalmazása, bizonyos esetekben ez kötelező előírás is lehet. Lássuk, mi mindenben segíthet, illetve hogyan spórolhat pénzt az építtetőnek egy jó szakember?

Ilyenkor kötelező műszaki ellenőr alkalmazása

Műszaki ellenőr alkalmazásának szükségességét írhatja elő például bank hitelfolyósítás feltételeként, de abban az esetben is kötelező alkalmazni, ha nem generálkivitelezővel szerződött le az ügyfél, vagyis több fővállalkozó vesz részt az kivitelezésben. Tapasztalataink szerint azonban érdemes lehet már a tervezési fázisban megkeresni a megfelelő szakembert, de legkésőbb a kivitelező kiválasztásakor tanácsos megtenni ezt. Olykor egy tervezői elképzelés is túllőhet a megrendelői büdzsén, amire szintén figyelmeztethet a műszaki ellenőr.

Tanácsos érdeklődni a jogosultságokról is

Az építési műszaki ellenőröket a területi kamarák által vezetett névjegyzékben tartják számon. Ott kaphatunk információt a jogosultságokról is, előfordulhat ugyanis, hogy a kiválasztott szakembernek nincs képesítése vagy szakági tudása az adott feladatra. Ha valamilyen probléma ütközik ki később, akkor a műszaki ellenőrt is kérdőre vonhatják, sokat számít tehát, mi kerül be az e-naplóba.

A műszaki ellenőr figyelemmel követi a szakmai munkát

Azon túl, hogy bizonyos esetekben kötelező, általában véve is ajánlott műszaki ellenőr alkalmazása. Legfontosabb feladata, hogy figyelemmel kövesse a szerződésben vállaltakat, a szakmai munkát, a jogszabályok és a biztonsági előírások betartását, illetve az e-naplóban is bejegyzést tehet.

Pénzt takaríthat meg egy jó műszaki ellenőr

Nem szabad elmenni amellett sem, hogy a műszaki ellenőr pénzt is megtakaríthat a megrendelőnek. Egy jó szakember a túlárazott tételeket is kiszúrhatja az árajánlatban, melynek révén pénzt spórolhat meg a sok esetben laikus építtetőnek. Igaz ugyanakkor ennek a fordítottja is, hiszen megeshet, hogy alábecsül vagy elfelejt egy-egy munkafolyamatot a kivitelező, így kisebb költség kerül be az árajánlatba vagy a szerződésbe, mint amekkora az a valóságban lesz. Erre szintén figyelmeztethet egy szakember, elkerülve ezzel a későbbi kellemetlen meglepetéseket. Egy jó műszaki ellenőr a munkája során visszahozza a rá fordított költséget, nem csak a szakmaiság garanciája tehát, hanem a kivitelezésre rendelkezésre álló büdzsé egyik felügyelője is.

A műszaki ellenőr a szakmaiság garanciája

Ha egy műszaki ellenőr átveszi és elvégzettnek tekinti az adott munkafolyamatot, akkor az a kivitelező felé is egyfajta visszaigazolást jelent. Megrendelői oldalról pedig még fontosabb, hogy egy szakember átnézze a szerkezetet, mielőtt eltakarnák azt. Előfordult például, hogy egy kivitelezésen az egyik pillér kimaradt a falazásnál. Másutt az történt, hogy a kivitelező zsaluleválasztó olajjal fújta be a vasalást, ami megint csak sok probléma forrása lehetett volna később, ha nem veszik észre időben.

Szem előtt tartjuk az építtető érdekeit

Mérnökirodánk gyakorlott szakemberei műszaki ellenőrként is segíthetnek az ügyfeleknek Siófok területén és a város mintegy 30 kilométeres körzetében. Szem előtt tartjuk az építtető érdekeit és biztonságát!